Masjid 100 tahun Kampung Tuan

Oleh SITI AIRUNNISA ALAUI -utusanterengganu@utusan.com.my

Terselindung di sebalik rumah-rumah moden, sebuah masjid lama yang masih kukuh berdiri sama megah dengan bangunan baru lain di sekelilingnya.

KEMAMAN 11 Nov. – Siapa sangka dalam suasana hiruk-pikuk dan kepadatan penduduk bandar ini terdapat binaan tinggalan sejarah berusia lebih 100 tahun yang masih tersergam indah.

Masjid Kampung Tuan kini dijadikan surau oleh penduduk berikutan pembinaan masjid baru yang lebih besar di Chukai, Kemaman. – utusan/Fauzi Baharudin

Masjid Kampung Tuan, Chukai, yang suatu ketika dahulu merupakan sebuah surau yang terletak di pinggir Sungai Limbong, Kampung Tuan.

Namun disebabkan pertambahan penduduk, ia ditukar menjadi surau apabila banyak masjid baru yang lebih besar dibina bagi menampung keperluan penduduk di kawasan tersebut.

Surau lama yang dibina pada tahun 1830 itu dibina oleh seorang guru agama berasal dari Pattani, Thailand, Syed Abdul Rahman Abdul Samad, yang melarikan diri ke sini akibat peperangan di negaranya.

Beliau mula membina surau tersebut bagi memudahkannya mengajar agama kepada penduduk kampung memandangkan kelasnya mendapat sambutan menggalakkan.

Selepas kematiannya, tempatnya diambil alih anaknya yang dikenali sebagai Tuan Wok dan ketika itu Abdullah Munshi dikatakan pernah ke surau tersebut untuk bersembahyang.

Struktur binaan yang klasik serta sedikit mengikut tradisi surau lama di Siam membuktikan bahawa ia dibina oleh pendatang tersebut.

Bumbungnya yang mempunyai empat lapis dengan menggunakan atap genting yang dibawa dari negara itu memberi suasana yang amat tenang apabila pertama kali melihatnya.

Selain itu, di atas bumbung pula diletakkan replika buah butung yang diperbuat daripada tembaga.

Difahamkan, replika buah butung itu dibina untuk diletakkan pada Masjid Keresek di selatan Thai tetapi pembinaan masjid itu tergendala lalu ia dibawa dan diletakkan di atas surau berkenaan.

Sebahagian binaan tradisional pada bahagian tiang masjid.

Yang menariknya, menurut cerita penduduk, pembinaan surau berukuran 9.14 meter x 9.14 meter ini diperbuat dengan hanya menggunakan sebatang kayu cengal yang besar yang ditemui di hutan berhampiran.

Struktur mihrabnya berbentuk bulat difahamkan ditebuk daripada sebatang kayu cengal juga, sehingga seni dan ukirannya kelihatan sangat halus.Struktur tingkap yang hanya berukuran lebih kurang 60 sentimeter dan dibina tanpa pintu, menyerlahkan lagi keaslian reka bentuknya.Mungkin hanya memerlukan sedikit sahaja cahaya memasuki ruang solat itu bagi membolehkan ibadat dilakukan dengan kusyuk, justeru tingkap dan pintu dibina agak terhad.Setelah lebih 100 tahun dibina, Surau Kampung Tuan masih kukuh dan digunakan oleh penduduk sekitar termasuk menunaikan solat terawih pada setiap kali Ramadan walaupun masjid-masjid baru telah dibina.

Wan Jaafar

Wartawan Utusan Malaysia sempat menemui cucu Tuan Wok, Wan Jaafar Wan Hassan, 60, namun beliau tidak banyak bercerita.

Ini kerana beliau sudah tua dan sukar mengingati tentang datuknya yang menjadikan surau itu sebagai tempat mengajar ilmu agama.

Wan Jaafar yang tinggal berdekatan surau itu memberitahu, datuknya pernah menceritakan tentang kesukaran membina surau tersebut.

Tambahnya, moyangnya (Syed Abdul Rahman) terpaksa menukarkan hasil garam yang diperoleh kepada bata untuk dijadikan atap.

“Apa yang anda lihat sekarang ini sudah cantik, sebenarnya bukan mudah untuk membina surau ini.

“Sekarang sudah ada orang jaga, baguslah jika tidak nanti mesti jadi buruk,” katanya.

Difahamkan, kerja-kerja konservasi oleh Jabatan Warisan Negara telah dilaksanakan pada tahun 2006.

Advertisement

2 responses to “Masjid 100 tahun Kampung Tuan

  1. salah satu warisan terengganu..peliharalah warisan demi anak cucu kita nanti..:)

  2. Alhamdulillah…sejuk mata memandang damai hati yang bertandang…semoga terpelihara selamanya…aminnn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s