Pedulikah kita apabila masjid bakal dirobohkan?

Setelah dua kali menulis perihal Masjid Raja Bukit Besar yang bakal diroboh [1. Masjid Raja Bukit Besar Akan Tinggal Sejarah (25 September 2008) dan 2. Satu Lagi Masjid Bakal Dirobohkan (18 Julai 2008), masih ada beberapa sahabat yang bertanya kesahihan berita tersebut. Ada yang berkata mendapat berita sebaliknya, ada yang mengatakan kerja tersebut tidak akan diteruskan selepas mendapat bantahan ramai dan ada yang tidak percaya “takkan dia orang nak roboh, dia orang nak besarkan sahaja kot?”

Dari sisi kanan masjid - beberapa buah rumah sedang dirobohkan

Dari sisi kanan masjid - beberapa buah rumah sedang dirobohkan

Sememangnya seperti yang telah dilaporkan sebelum ini, kerja-kerja untuk membina bangunan baru masjid telah pun bermula dengan mengambilalih serta meroboh beberapa rumah di sekeliling masjid tersebut.

Malah papantanda projek yang terpampan menghadap jalan besar jelas menyatakan ianya adalah suatu projek meruntuhkan bangunan asal masjid untuk dibina bangunan yang baru untuk sebuah masjid. Tempoh projek turut dinyatakan sebagai bermula pada 21 Januari 2008 dan dijangka siap pada 12 April 2009. Kontraktor yang diamanahkan untuk melaksanakan projek tersebut ialah Jeniang Services Sdn Bhd.

Bagi mereka yang solat di Masjid Raja Bukit Besar kebelakang ini dapat melihat pelan cadangan binaan baru masjid yang diletakkan di bahagian tengah ruang solat lelaki. Dari pelan tersebut jelas menunjukkan bahawa struktur asal masjid tiada lagi di dalam cadangan binaan baru masjid dua tingkat ini.

Ketika menemubual beberapa ahli qariah masjid serta orang-orang lama di sekitar Bukit Besar serta para penduduk Kuala Terengganu rata-rata tidak bersetuju dengan meroboh dan membina binaan baru untuk usaha membesar dan memperindahkan masjid.

Terdapat banyak lagi kaedah memulihara bangunan lama dan yang bersejarah.

Advertisement

2 responses to “Pedulikah kita apabila masjid bakal dirobohkan?

  1. Pingback: Masjid Bukit Besar Terbengkalai | Darul Iman

  2. Pingback: Masjid Bukit Besar Terbengkalai « Warisan Trengganu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s